Tüplü dalış, tüplü olarak adlandırılan kendi kendine yeten bir su altı solunum cihazı yardımıyla dalıştır. Scuba ekipmanı, dalgıçların su altındayken rahatça nefes almasına ve tamamen deniz evrenine dalmasına olanak tanır. Yüzyıllar boyunca insanlar denizin altına ulaşmaya çalışmışlar ve bu süreçte, şnorkelle yüzme, insanlar için su altı dünyasını gözlemlemenin en kolay yollarından biri oldu.
Şnorkelle yüzmenin ve serbest dalışın M.Ö.3000’de başladığına inanılıyor; Sünger çiftçilerinin Girit adası açıklarındaki süngerleri toplamak için içi boş sazlıkları nefes almak için kullanarak denize daldığı düşünülüyor. Günümüzün modern şnorkelleri bir maske ve şnorkel gerektirir (kısmen suya batırılmış ve su altında nefes almak için kullanılan şekilli bir tüp), ancak paletler de yaygın bir ektir. Bu genellikle ılık veya tropikal bir su aktivitesidir, ancak bu deneyimi yaşarken daha ılıman sularda rahat etmek için koruyucu elbise giyilebilir.
Serbest Dalış
Serbest dalış, yüzeyin altına dalarken nefesi tutma becerisine dayanan bir dalış şeklidir. Nefes alınır ve bu nefes dalgıç tekrar yüzeye çıkana kadar su altında tutulur. Diğer dalış türlerinin aksine, maske ve bazen palet veya ağırlıklar dışında, su altı solunum cihazı veya tüplü teçhizat kullanılmaz. İnsanlar serbest dalışı rekreasyonel olarak, fotoğraf çekmenin bir yolu olarak, zıpkınla balık avlarken yapabilirler. Sabit Ağırlık, Serbest Dalma, Değişken Ağırlık ve Limitsiz gibi açık derinlikte birçok serbest dalış disiplini vardır. Disipline bağlı olarak, serbest dalış paletleri veya monofin gibi ağırlıklar da kullanılabilir. Serbest dalışın en kritik kısmı, hem dalıştan önce hem de sonra nefes alıp verme ve sınırlarınız dahilinde dalış yapma şeklidir.
Scuba diving
SCUBA, Self-Contained Underwater Breathing Apparatus(Bağımsız Sualtı Solunum Aygıtı) kısaltmasıdır, yani su altında nefes almamızı sağlayacak özel ekipman kullanılır. Eğlence amaçlı tüplü dalış veya spor dalışı olarak adlandırılan scuba dalışında, dalış yapmak isteyen kişi güvenli ve sorumlu bir şekilde dalış yapmak için gereken bilgi ve becerileri edindikleri giriş düzeyinde bir sertifika almalıdır. Dalgıçların ek sertifikalar almaları gerekmemekle birlikte, bazen derin dalışlar (18 metreyi geçen) dahil olmak üzere farklı dalış profilleri için veya mağaralar veya gemi enkazları gibi havai ortamlarda dalış yapmak için özel eğitim gereklidir.
Modern tüplü dalış ekipmanı, dalgıcın sırtına sabitlenmiş bir veya daha fazla gaz silindirinden oluşur. Bu gaz tankı bir hava hortumuna ve talep veya dalış regülatörüne bağlıdır, bu cihaz hava akışını kontrol eder, böylece dalgıcın ciğerlerindeki hava basıncı suyun basıncı ile aynı olur. Dalışta kullanılan diğer donanımlar arasında, temelde hava ekleyerek veya bırakarak kaldırma kuvvetinizi kontrol eden şişme bir ceket olan yüzebilirlik kontrol cihazı (BCD) bulunur. Bu tanklarda bulunan hava, dışarıda bildiğimiz haliyle sıkıştırılmış havadır: nitrojen, oksijen ve diğer bazı gazların parçaları. Çoğu zaman insanlar tanklardaki havanın saf oksijen olduğuna inanır, ancak bu yanlış anlaşılma dalgıçlar için çok zararlı olurdu. Basınçlı havadaki nitrojen nedeniyle, dalgıçların daha derinlere dalarken çok dikkatli olmaları gerekir, çünkü aşırı alkol almayla aynı etkiye sahip nitrojen narkozu meydana gelebilir. Bu, çok derin olmayan açık deniz noktalarına geri gidilerek rahatlıkla çözülebilir.
Tüplü dalışı öğrenmek çok kolaydır. Aslında herkes nefes almak ve su altında hareket etmek için gereken temel becerileri 15 dakika içinde öğrenebilir. Kurs sırasında, sadece dalış hakkında bilgi edinmekle kalmaz, aynı zamanda scuba ekipmanını nasıl kullanacağınızı da öğrenmeniz gerekir. Ayrıca, dalma sırasında karşılaştığınız problemleri nasıl önleyeceğinizi ve çözeceğinizi öğrenmelisiniz.
Şunu da hatırlatmak da fayda var; tüplü dalışta hatırlanması gereken en önemli şey, güvende olmanız gerektiğidir. Kendi başınıza dalmaya gitmeyin ve uygun eğitim almadan dalış teçhizatı satın almaya ve basitçe denemeye kalkışmayın.